“Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası”

“Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası”

“Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası” Ankara Semineri, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sedat YENİDÜNYA, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkan Yrd. Semih ÖZÇAKIR,  İNTES Genel Sekreteri Necati ERSOY ve davetlilerin yoğun katılımı ile 08/02/2019 tarihinde gerçekleştirildi.

Yaklaşık iki milyon çalışan ile tüm sektörler içerisinde istihdamda ilk sıralarda yer alan inşaat sektöründe meydana gelen ölümlü iş kazalarının büyük bir kısmı yüksekten düşme şeklinde meydana gelmektedir. Bu kazaların önlenebilmesi amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından ‘Güvenli İskele Projesi’ yürütülerek 2014 ve 2015 yıllarında toplam 13 ilde bilgilendirme seminerleri düzenlenerek standartlara uygun iskele üretiminin başlatılması ve iyi uygulamaların sahada yaygınlaştırılması sağlanmıştır. Bu proje ile elde edilen kazanımların sektörde kullanılan diğer iş ekipmanlarında da yaygınlaştırılması amacıyla 2017 yılında 4 ilde Güvenli İnşaat Sempozyumları gerçekleştirilmişti.

Açılışta konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sedat YENİDÜNYA, ” Yüksekte güvenli çalışmanın sağlanması sektörde iş sağlığı ve güvenliği alanında atılabilecek en büyük ve etkili adım niteliğindedir. Bunun sağlanabilmesi için bir taraftan kullanılmakta olan iş ekipmanlarının standartlara uygun olması sağlanırken, diğer taraftan da çalışanların bu ekipmanlarla güvenli bir şekilde çalışması için yeterli bilgi ve birikime sahip olmasının sağlanması önem arz etmektedir.” dedi

Sektörde yaşanan iş kazalarının önlenebilmesi adına gerçekleştirilen çalışmalarda konunun tüm tarafları ile işbirliği içerisinde çalışmaya özen gösterildiğini vurgulayan YENİDÜNYA, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2019 yılında da faaliyetlerine büyük bir kararlılıkla devam etmektedir. Bu kapsamda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Zehra Zümrüt Selçuk’un da teşrifleri ile 16/1/2019 tarihinde Ankara’da Bakanlık ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) arasında  ‘İş Sağlığı ve Güvenliği İşbirliği Protokolü’ imzalanmıştır. Protokol ile ‘Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası’ başlatılacak ve bu kapsamda 3 büyükşehirde bilgilendirme seminerleri düzenlenecektir. “diye konuştu.

Sedat YENİDÜNYA “Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası” ile sektördeki ölümlerin en büyük sebebi olan yüksekten düşme kazalarının önlenmesi adına önemli bir adım atılmış olacağını belirterek, inşaat sektöründe güvenli çalışma koşullarının sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek çalışmalara iş birliği içerisinde devam edileceğini söyledi.

Açılışta, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkan Yrd. Semih ÖZÇAKIR,  İNTES Genel Sekreteri Necati ERSOY’da birer konuşma yaptı. Seminer İşyeri Uygulamaları Ve Denetim Esasları, Yüksekte Çalışmada Yeni Standartlar, İyi Uygulama Örnekleri konu başlıklarının  yer aldığı oturumların tamamlanması ve soru cevapların alınması ile sona erdi.